Kis varáció paprikával és gerslivel a főszerepben - nagyon kevés munkát igényel és nagyon jó alapja bármilyen fűszerezésnek. Csípősen, paradicsomosan, telfölösen, vegásan, vegetáriánus vagy húsimádó módon egyaránt finom.
Hozzávalók 2 főre:
- 4 db közepes kápia paprika
- 1 pohár gersli
- 3 pohár zöldség- vagy húsalaplé
- 1 nagy fej hagyma (lehet vörös vagy lila)
- 2 gerezd fokhagyma
- kis olaj sütéshez
- 1 db nagyon érett édes paradicsom vagy 2 kanál paradicsompüré
- fűszerek: só, színes vagy fehérbors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, borsikafű, kurkuma
- opciónálisan: tejföl és/vagy szalonna, kolbász, vagy amihez csak van kedvetek :)
Készítés:
A hagymával és fokhagymával kezdünk: apróra vágjuk mind a kettőt és egy nagyobb fazékban kis olajon megpirítjuk, aztán belevágjuk a paradicsomot vagy ha pürénk van, akkor azt és hozzáadjuk a szépen átmosott gerslit. Összekeverjük az egészet és öntünk rá kis alaplevet. Az egészet lefedjük és fokozatosan adagolva bele a többi alaplevet, kis lángon addig főzzük, amíg a gersli beszívja a folyadékot és teljesen puhára megfő. Legvégén hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint.
Ha húsos változatot választottunk, akkor érdemes hagymával együtt pirítani szalonnát vagy kolbászt, így a gersli is megfogja az aromát. De lehet külön serpenyőn is, és csak utolagosan összekeverni már készen álló gerslivel.
Amíg készül a gersli, foglalkozhatunk paprikával - megmossuk és kicsumázzuk, aztán kis olajjal bedörzsöljük és egy tepsiben az előmelegített (kb. 180-200°C) sütőbe rakjuk 15 percig. Ezután kivesszük és kitöltjuk gerslivel, aztán újra a sütőbe helyezzük. Érdemes kis olajat csöppenteni rá. Továbbá kb. 20 percig süssük - akkor kész amikor puha a paprika.
Magában is tökéletes, de lehet hozzá készíteni pl. tejfölös vagy sajtos mártás, esetleg még sütéskor rátenni reszelt sajtot (pl. cheddar) vagy baconszalonnát szeletelve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése