2013. október 20., vasárnap

Pierś z kurczaka faszerowana twarożkiem z czerwoną cebulą z pieczonymi ziemniaczkami i ostrą papryką

Kolejny przepis jest pomysłem  na niedzielny obiad, który będzie pożywny i jednocześnie zaspokoi oczekiwania mojego męża-Węgra w kwestii palącej jak żywy ogień papryki. Faszerowana pierś z kurczaka jest też praktycznym rozwiązaniem dla rozmaitych resztek ukrywających się w lodówce, bo tak naprawdę farsz możemy zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką :)



Składniki:
  • 2 szt. piersi z kurczaka (gruba)
  • ok. 100g twarogu 
  • 1 duża główka czerwonej cebuli
  • 5-6 ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • ok. pół litra bulionu mięsnego
  • 1 ostra zielona papryka
  • sól, pieprz, tymianek, grubo mielony pieprz kolorowy (mieszanka)

Pieczone ziemniaczki
Nic trudnego i żadna nowość, ale o wiele smaczniejsze niż gotowane: obrane i oczyszczone ziemniaki kroimy na dość grube kawałki, obgotowujemy ok. 10 minut, po czym wykładamy je do posmarowanej olejem brytfanny i pieczemy w piekarniku na złoty kolor ok. 20-25 minut w temperaturze 200 °C.


Farsz z twarogu i czerwonej cebuli
Cebulę drobno kroimy i mieszamy z twarogiem oraz przyprawami do smaku. Możemy w trakcie przyprawiania kontrolować smak  przez podjadanie :)


Pierś z kurczaka
Oczyszczoną z błon i ścięgien pierś kurczaka nacinamy wzdłuż i w powstałą kieszonkę upychamy nadzienie z twarożka. Kiedy piersi są już wypełnione farszem, zabezpieczamy brzegi nacięcia kilkoma wykałaczkami. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy piersi, następnie podlewając bulionem dusimy całość pod przykryciem ok. 15-20 minut na średnim ogniu. Parę minut przed upływem czasu ściągamy przykrywkę i dusimy aż odparuje resztka bulionu. Na sam koniec przyprawiamy grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Gotowe faszerowane piersi podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą,  pokrojoną na kawałki ostrą zieloną papryką.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése