2013. október 20., vasárnap

Burgonyás - lilahagymalekváros rétes

Ideális, ha maradt 1-2 réteslap, esetleg kis főtt krumpli, hagyma és nincs ötletetek, mit tenni vele.




Hozzávalók:
  • kb.300g krumpli (főtt is jöhet)
  • 3 közepes fej lilahagyma
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanár olíva- vagy napraforgóolaj (sütéshez, kenéshez kell)
  • 0.5 dl balzsamecet
  • 1 rúd réteshez elegendő réteslap
  • fűszerek: só, fehérbors, kakukkfű, bazsalikom, őrölt köménymag
  • opcionálisan, ha van éppen otthon: 2-3 vékony, hosszú baconszalonna szelet

Krumpli előkészítése:
Ha nyers a burgonyánk, akkor meghámozzuk, megtisztítjuk őket és megfőzzük puhára. Ha eleve főtt krumplink van, akkor még kevesebb a munka - a lényeg, hogy pürévé kell törnünk őket és ízlés szerint fűszereznünk sóval, borssal, kakukkfűvel, köménymaggal és bazsalikommal. A pürének krémesnek kell lennie, ha túl száraz, nyugodtan hozzáadhatunk egy-két kanál tejfölt.

Lilahagymalekvár:
A lilahagymát félkör szeletekre vágjuk, kevés olajon megpuhítjuk, majd hozzáadunk cukrot és folyamatos keverés mellett karamellizáljuk. Ezután beleöntjük a balzsamecetet, majd addig pároljuk míg elfő a leve.

Rétes
A réteslapokat kiterített konyharuhára tesszük, majd kisebb adagokban egyenletesen elosztva elhelyezzük rajta a tölteléket - krumplimasszát és lilahagymalekvárt. Helyenként csepegtessünk rá pár csepp olajat. A rétesnél szokásos módon a konyharuhánál aláfogva összehajtogatjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Sütés előtt a tetejére fektetünk hozzában pár szelet baconszalonnát. 200- 220 °C fokon kb.15-20 percig sütjük amíg a szalonna aranybarna lesz. Szokásos módon vágjuk szeletekre.

***




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése