Vastag
szeletekre vágott, fehér, könnyű és pihepuha knédli tüzes, sötét vörösboros
pörkölthöz - ez a vizió már pár hónapja
üldözött engem és eszembe juttatta a K.u.K Monarchia legjobb kulináris
hagyományait. Nem a száraz zsömle
használatával készült, vagy egyéb változata kellett, hanem ez az egyetlen,
eredeti alap knédli – nagyon világos és nagyon puha, mint egy nagy gőzgombóc.
Ilyen hamisítatlan knédlit volt szerencsém kóstolni már többször
Lengyelországban és Budapesten is, mindenféle cseh sör- és egyéb bohémia-fesztiválokon
(nagy szégyen hogy Csehországban még nem ettem ezt sose), és akkor megszületett
bennem az ellenállhatatlan vágy, hogy egyszer én is elkészítsem az eredeti cseh
knédlit. Sajnos nem elegendő beírni a google-be azt hogy „cesky knedel”,
mivel így meg fogjuk tudni, hogy ezer
változata létezik a knédlinek és okos
legyen az, aki tudja eldönteni, melyik recept az eredeti és egyetlen hiteles.
Rájöttem, hogy valószínűleg a knédlivel ugyanez a helyzet, mint „eredeti
lengyel bigos” vagy „eredeti magyar gulyásleves” receptjeivel – ahány ház annyi
szokás – és az arany középutat választva összehasonlítottam jó pár cseh és nem
cseh receptet, aztán belőlük alkottam az alábbit.
Összetevők:
0,5 kg búzafinomliszt (legjobb a BL-45 típus, de jó a BL-51 vagy BL-55 is) =
kb. 3 pohár
100 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított/instant
élesztő
1 kiskanál
cukor
1 kiskanál
só
1 tojás
2 dl meleg
teljes tej = majdnem egész pohár
A
tészta készítése:
A tejet,
cukrot és élesztőt összekeverhetjük és
felfuttathatjuk (kb.20 percig kell hagyni meleg helyen), de ha nincs időnk vagy
kedvünk hozzá, egyszerűen az összes összetevőt egyszerre összekeverjük és
szépen összegyúrjuk. A mennyiségekről: nem kell grammpontosságra kimérni őket,
a legfontosabbak az arányok – 3 egység liszthez (pl. 3 pohár) nem egyész 1
egység folyadék szükséges (ebben az esetben ez tej), élesztőből pedig annyi
kell, amennyit a gyártója előír, tehát mindig nézzük meg a leírást a
csomagoláson – szabály szerint fél kiló liszthez elegendő egy 100 grammos kocka
friss élesztő vagy egy csomag (7g) szárított/instant élesztő. A megfelelő
arányok után a következő titka a sikernek a jó gyúrás – a tésztának
elasztikusnak és simának kell lennie. Én egy fadeszkán vagy konyhaasztalon
legalább 10-15 percig szoktam gyúrni a tésztát, hogy az összetevők jól elkeveredjenek
benne és maga a tészta sok levegőt kapjon. Amikor készen vagyunk a gyúrással,
betesszük a tésztát egy tálba, ráterítunk egy tiszta konyharuhát és meleg
helyen hagyjuk kelni kb. 1 órát.
Amikor a tészta
duplázta a térfogatát kitesszük a tálból megint a fadeszkára vagy
konyhaasztalra és még egy kicsit gyúrjuk, de most finoman, úgy hogy ne nyomjuk
belőle a levegőt, egy célünk van ezzel: szépen formázni egységes henger alakká.
Utána még egy pillanatra pihentessük a tésztát közvetlenül a főzés előtt.
Tészta
főzése:
Két
módon főzhetjük a knédlinket – vízben vagy párán, viszont amíg gondolkodunk a
módszeren addig tegyünk fel vizet és forraljuk fel, elég nagy edényben. Ha párán főzzük, akkor
arra való edénybetétet kenjünk ki kis olajjal. Ha vízben – öntsünk a vízbe egy
kis olajat. Én a knédlit vízben főzöm: forrásban lévő vízbe beledobom a tésztát
és azonnal lefedem.
A tésztafőzésnek
egyébként megint 2 fontos titka van: 1) a víznek folyamatosan forrásban kell
lennie, de ne túlságosan gyöngyözzön a víz, 2) a fazék mindig legyen lefedve,
nem szabad felemelni a fedőt egy pillanatra sem, mivel nem is kell forgatni
benne a knédlit. Ezeket a szabályokat betartva kb. 25 (vízben) vagy 20 (párán)
percig főzzük a knédlit. A kész gombócot ki kell venni az edényből és amikor
kicsit lehűlt, szép széles szeletekre vágjuk tálálás előtt. A megfőtt knédlit
lehet majd hűtőben tárolni rendesen becsomagolva egy-két napig (lehet hogy
többet, de ezt nem kockáztatnám), a nyers de már kelt tésztát pedig mélyhűtőbe
tehetjük.
A knédli
ideális köret bármilyen szószhoz, pecsenyéhez, pörkölthöz, raguhoz és főzelékhez.
Mivel nem vagyok édesszájú, nem kisérleteztem desszertekkel, de a knédlit édes
változatban is érdemes megkostólni, lekvárral, pudinggal, krémes szószokkal.
Bár lehet, hogy az édes változat sérti a jó hírét a knédlinek is és Őfelségének
is :)
***
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése