Danie jednogarnkowe z papryką i kaszą pęczak w roli głównej, czyli kolejny sposób na połączenie kuchni węgierskiej (papryka!) i tradycyjnej polskiej (kasza). Każdy może zmodyfikować przepis wg własnego uznania – potrawa jest dobrą podstawą do kompozycji wegańskich, wegetariańskich oraz mięsnych, w zależności od użytych dodatków.
Składniki na
porcję dla 2 osób:
- 4 średnie słodkie papryki typu kapia
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej - pęczak
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia/pieczenia
- 1 duży bardzo dojrzały pomidor lub 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz biały lub kolorowy, bazylia, oregano, tymianek, cząber, kurkuma
- opcionalnie w zależności od preferencji: śmietana, ser żółty, słonina/bekon, kiełbasa lub cokolwiek na co macie ochotę J
Przygotowanie:
Zaczynamy od
cebuli i czosnku – kroimy oboje drobniutko i w garnku podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy pokrojonego w kawałki pomidora lub koncentrat i dobrze wymyty
pęczak. Mieszamy całość, dodajemy trochę bulionu i dusimy pod przykryciem na
małym ogniu, podlewając od czasu do czasu bulionem dotąd, aż pęczak wchłonie
płyn i bedzie miękki. Na koniec dodajemy przyprawy.
Jeżeli
przygotowujemy wersję mięsną z kiełbasą lub słoninką/boczkiem, pokrojone
składniki podsmażamy na początku razem z cebulką i czosnkiem, dzięki czemu
kasza nabierze aromatu. Ale możemy również przygotować wkład mięsny na osobnej
patelni i dodać do kaszy na koniec.
Kiedy nasza kasza
dochodzi, mamy czas zająć się papryką – myjemy i usuwamy gniazda nasienne,
pozostawiając jednak paprykę w całości. Nacieramy ją olejem i podpiekamy w
nagrzanym do 180-200°C piekarniku ok. 15 minut. Wyciagamy następnie papryki i
nadziewamy je gotową już kaszą, po czym skrapiamy lekko olejem i spowrotem
wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Potrawa jest gotowa kiedy papryka
zmięknie.
Danie jest
smakowite samo w sobie, ale możemy je urozmaicić, przygotowując dodatkowo sos
śmietanowy lub serowy lub zapiekając paprykę razem z tartym serem (np. cheddar)
albo plasterkami bekonu.
***
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése