2013. október 20., vasárnap

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną – pęczak

Danie jednogarnkowe z papryką i kaszą pęczak w roli głównej, czyli kolejny sposób na połączenie kuchni węgierskiej (papryka!) i  tradycyjnej polskiej (kasza). Każdy może zmodyfikować przepis wg własnego uznania – potrawa jest dobrą podstawą do kompozycji wegańskich, wegetariańskich oraz mięsnych, w zależności od użytych dodatków.

 

Składniki na porcję dla 2 osób:
  • 4 średnie słodkie papryki typu kapia
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej - pęczak
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia/pieczenia
  • 1 duży bardzo dojrzały pomidor lub  2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz biały lub kolorowy, bazylia, oregano, tymianek, cząber, kurkuma
  • opcionalnie w zależności od preferencji:  śmietana, ser żółty, słonina/bekon, kiełbasa lub cokolwiek na co macie ochotę J


Przygotowanie:

Zaczynamy od cebuli i czosnku – kroimy oboje drobniutko i w garnku podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojonego w kawałki pomidora lub koncentrat i dobrze wymyty pęczak. Mieszamy całość, dodajemy trochę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu bulionem dotąd, aż pęczak wchłonie płyn i bedzie miękki. Na koniec dodajemy przyprawy.
Jeżeli przygotowujemy wersję mięsną z kiełbasą lub słoninką/boczkiem, pokrojone składniki podsmażamy na początku razem z cebulką i czosnkiem, dzięki czemu kasza nabierze aromatu. Ale możemy również przygotować wkład mięsny na osobnej patelni i dodać do kaszy na koniec.

Kiedy nasza kasza dochodzi, mamy czas zająć się papryką – myjemy i usuwamy gniazda nasienne, pozostawiając jednak paprykę w całości. Nacieramy ją olejem i podpiekamy w nagrzanym do 180-200°C piekarniku ok. 15 minut. Wyciagamy następnie papryki i nadziewamy je gotową już kaszą, po czym skrapiamy lekko olejem i spowrotem wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Potrawa jest gotowa kiedy papryka zmięknie.



Danie jest smakowite samo w sobie, ale możemy je urozmaicić, przygotowując dodatkowo sos śmietanowy lub serowy lub zapiekając paprykę razem z tartym serem (np. cheddar) albo plasterkami bekonu.

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése