Házias,
nyári/őszi recept a nagymamám gyümölcsös kertjének hangulatával. A késő
délutáni napfényben a teraszon töltött családi beszélgetések emlékeit idézi a
lengyel otthonomból. Családi recept.
Hozzávalók:
Felfuttatáshoz
szükséges:
1 pohár langyos
tej
5 dkg friss
élesztő
1 evőkanál cukor
Kelttésztahoz:
500g liszt
2 tojás
1-2 evőkanál
cukor
2 evőkanál
olvasztott vaj
csipetnyi só
rá megy kb. 20-30
szem friss szilva
Morzsolt
tésztához a kalács tetejére – „kruszonka”:
100g liszt
50g cukor
50g vaj vagy margarin
kézzel
összekeverjük úgy, hogy kis morzsák alakuljanak
Először
felfuttatjuk a tejet – keverjük össze a langyos tejet cukorral és élesztővel és
hagyjuk állni meleg helyen. Ami közben készül a felfuttatás, egy tálban
összekeverünk 500g lisztet, 2 tojást, 1-2 evőkanál cukrot és csipetnyi sót. Ezt
követően hozáadjuk a felfuttatott tejet és elolvasztott vajat. Összegyúrjuk a
tésztát és hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 0,5 órára, aztán megint dagasztjuk.
Kétszer-háromszor ismételjuk a műveletet: dagasztás-pihentetés. Aztán
sütőpapírral borított tepsire helyezzük és kézzel szétlapigatjuk. A tésztára kimagozott félbevágott szilvaszemeket
helyezünk, amelyeket előtte lisztben megforgatjuk. A szilvát enyhén a tésztába
nyomkodjuk. A morzsolt tésztát szórjuk a szilvákra és 180 fokra melegített
sütőbe helyezzük, kb. 1 órát sütjük, azután vegyük ki a sütőből, hagyjuk
lehűlni és amikor már nem meleg, szórjuk rá a porcukrot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése