2012. október 4., csütörtök

Szilvás keltkalács

Házias, nyári/őszi recept a nagymamám gyümölcsös kertjének hangulatával. A késő délutáni napfényben a teraszon töltött családi beszélgetések emlékeit idézi a lengyel otthonomból. Családi recept.

Hozzávalók:

Felfuttatáshoz szükséges:
1 pohár langyos tej
5 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor

Kelttésztahoz:
500g liszt
2 tojás
1-2 evőkanál cukor
2 evőkanál olvasztott vaj
csipetnyi só
rá megy kb. 20-30 szem friss szilva

Morzsolt tésztához a kalács tetejére – „kruszonka”:
100g liszt
50g cukor
50g vaj vagy margarin
kézzel összekeverjük úgy, hogy kis morzsák alakuljanak

Először felfuttatjuk a tejet – keverjük össze a langyos tejet cukorral és élesztővel és hagyjuk állni meleg helyen. Ami közben készül a felfuttatás, egy tálban összekeverünk 500g lisztet, 2 tojást, 1-2 evőkanál cukrot és csipetnyi sót. Ezt követően hozáadjuk a felfuttatott tejet és elolvasztott vajat. Összegyúrjuk a tésztát és hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 0,5 órára, aztán megint dagasztjuk. Kétszer-háromszor ismételjuk a műveletet: dagasztás-pihentetés. Aztán sütőpapírral borított tepsire helyezzük és kézzel szétlapigatjuk. A tésztára  kimagozott félbevágott szilvaszemeket helyezünk, amelyeket előtte lisztben megforgatjuk. A szilvát enyhén a tésztába nyomkodjuk. A morzsolt tésztát szórjuk a szilvákra és 180 fokra melegített sütőbe helyezzük, kb. 1 órát sütjük, azután vegyük ki a sütőből, hagyjuk lehűlni és amikor már nem meleg, szórjuk rá a porcukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése