2012. október 26., péntek

Sütőtökös brownie

Itt az ősz, és a sütőtök-szezon (már egy ideje:) ). Bőszen nézegetem a sütőtökös recepteket, hogy túllépjünk az örök sütőtökleves - sült sütőtök kettősön (habár a sütőtökleves egy örök kedvencem).
Nemrég akadtam a Falusi Libák blogra, és ott a sütőtökös brownie receptre. Már vagy 2 hete megvettem a hozzávalókat, ott figyelt a hűtőben a mascarpone, a csoki.. és egy sütőtök ami sajnos egy idő után feladta a reményt hogy valaha is megsütöm... nade, ez nem is tartozik ide, tegnap vettem egy szép sütőtököt a Fővám téri csarnokban, és ma este végre nekiálltam. Szépen kimértem a lisztet és összekevertem a sütőporral, már nyúltam a csokiért, amikor észrevettem hogy feleannyi csoki van itthon mint amit a recept ír... Rémes!! :) úgyhogy végül kénytelen voltam mindent elfelezni. Így egy átlagos magasságú brownie lett a végeredmény egy 24cm-s tortaformában (a tepsim túl nagy, a másik tortaformám túl kicsinek bizonyult...de így is jó :).
Szóval én most az elfelezett arányú hozzávalókat osztom meg veletek - két emberre, mint nekünk, ez is
bőven elég.

A tésztához:
  • 75 g liszt
  • negyed teáskanál sütőpor
  • pici só
  • 100 g (75%-os) étcsoki (én mondjuk sima Boci étcsokit használtam, az nem tudom hány százalékos, de finom lett:) )
  • 75g vaj
  • 120g kristálycukor
  • 2 tojás
  • fél deci tej

    Először összekevertem a lisztet a sütőporral és a pici sóval. Aztán megolvasztottam a felkockázott csokit a vajjal - most mikróban, de kb 20 mp-enként megnéztem és megkevertem, mert féltem hogy odaégetem :) úgyhogy szerintem ezt tűzhelyen jobb csinálni...
    A csokis masszához hozzákevertem a cukrot és a tojást, aztán a tejet, és végül ezt az egészet összekevertem a liszttel (mindezt robotgéppel természetesen:) ). Ezt aztán a kivajazott formába öntöttem.


    A krémhez:


    • 15g krémsajt (én egy kicsit többet tettem bele, annyira kevésnek tűnt ez a 15g)
    • 25g kristálycukor
    • 150 g sütőtökpüré (megsütött tökből, ezt mondjuk nem mértem ki, bevallom :) )
    • negyed-fél evőkanál fahéj
    • egy kiskanál gyömbér (ezt most kihagytam)
    • 2 evőkanál liszt (sütés után, miután ránéztem a receptre, rájöttem hogy ezt is kifelejtettem:)) )

    A sajtot összekevertem a cukorral, aztán hozzáadtam a pürét és a fahéjat, és itt következett volna a liszt, ha nem felejtem el.. Ezt a masszát utána rátettem a csokis tésztára, és óvatosan elkenem rajta. Mivel az enyém elég híg volt, ez könnyű volt, nyilván liszttel ez kicsit nehezebb.
    Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt megsül. Én pont 35 percet sütöttem, és nagyon szépen megsült. Úgy tűnt hogy a sütőtökös krém is megszilárdult a tetején, de felvágás után látszott hogy az egy kicsit lágyabb maradt. Azért így is nagyon finom lett, amit az is bizonyít, hogy a férjem, aki köztudottan nem édesszájú, kétszer evett belőle, és megdícsérte..:)

    Sütőtökkrémlevest sajnos még nem főztem, de mivel most maradt némi tök, azt is kipróbálom és majd felteszem :)
    Jó hétvégét!

    Ui.: sajnos az évszak és az albérlet konyhája nem teszi lehetővé szép, világos képek készítését, de azért a lényeg remélem látszik :)
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése