Az egyre hűvösebb őszi estéken könnyen megjön az ember kedve egy kis édességhez, mely illat- és ízvilágával már a karácsony közeledtét vetíti elénk.
Az eredeti recept a lengyel nyelvű whiteplate.blogspot.com-ból származik.
Összetevők:
250g búzaliszt
1 kiskanál szóda
bikarbona
1 kiskanál
sütőpor
2 kiskanál fahéj
csipetnyi só
½ kiskanál őröllt
szegfűszeg
¼ kiskanál őrölt
szerecsendió
½ kiskanál őrölt
gyömbér
½ kiskanál őrölt
kardamom
1 nagy evőkanál
bourbon vaníliacukor (vagy boltban kapható forralt bor-fűszerkeverék)
150g finom
szemcsés cukor (a legjobb barna, de jöhet a sima is)
175g teavaj
2 tojás
1 dl tejföl
1 dl aludt tej
vagy kefir
1-2 marék
darabokra vágott aszalt szilva
Sütés előtt a
sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük a sütőformát – egy magasabb
tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet,
szódát, sütőport, sót és fűszereket háromszor átszitáljuk egy szűrőn, ennek
köszönhetően dús szerkezetű lesz a tészta. A cukrot és a vajat egy tálban
fakanállal vagy botmixerrel összedolgozzuk. Amikor a massza már sima lesz
egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd 3-4 adagra osztva felváltva
hozzáadagoljuk a lisztet és az aludt tejjel vagy kefirrel összekevert tejfölt.
Ezt követően hozzáadjuk az aszalt szilvát. Az összeállított tésztát beleöntjük
a tortaformába és simára egyengetjük. 50-60 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése