2012. október 4., csütörtök

Magyar édeskenyér


Az egyre hűvösebb őszi estéken könnyen megjön az ember kedve egy kis édességhez, mely illat- és ízvilágával már a karácsony közeledtét vetíti elénk.


Az eredeti recept a lengyel nyelvű whiteplate.blogspot.com-ból származik.

Összetevők:
250g búzaliszt
1 kiskanál szóda bikarbona
1 kiskanál sütőpor
2 kiskanál fahéj
csipetnyi só
½ kiskanál őröllt szegfűszeg
¼ kiskanál őrölt szerecsendió
½ kiskanál őrölt gyömbér
½ kiskanál őrölt kardamom
1 nagy evőkanál bourbon vaníliacukor (vagy boltban kapható forralt bor-fűszerkeverék)
150g finom szemcsés cukor (a legjobb barna, de jöhet a sima is)
175g teavaj
2 tojás
1 dl tejföl
1 dl aludt tej vagy kefir
1-2 marék darabokra vágott aszalt szilva

Sütés előtt a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük a sütőformát – egy magasabb tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet, szódát, sütőport, sót és fűszereket háromszor átszitáljuk egy szűrőn, ennek köszönhetően dús szerkezetű lesz a tészta. A cukrot és a vajat egy tálban fakanállal vagy botmixerrel összedolgozzuk. Amikor a massza már sima lesz egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd 3-4 adagra osztva felváltva hozzáadagoljuk a lisztet és az aludt tejjel vagy kefirrel összekevert tejfölt. Ezt követően hozzáadjuk az aszalt szilvát. Az összeállított tésztát beleöntjük a tortaformába és simára egyengetjük. 50-60 percig sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése