Tavaly nagyon sok szőlőnk termett a balatoni nyaraló teraszán lévő lugason - akkor nagyon fellelkesültem és azonnal szőlőlekvárt akartam főzni. Aztán belegondoltam hogy vajon a szőlőszemeket ki kéne magozni? és mit kezdek a héjával? Néztem pár receptet a neten, de egyrészt a szőlő szépen lassan elfogyott, másrészt meg egyik recept se fogott meg nagyon... Aztán idén valamikor nyár végén találtam egy szőlőzselé receptet az egyik Good Food magazinban (majd megnézem pontosan melyikben...). Akkortájt pont kaptam is kb. fél kg kék szőlőt anyukámtól, úgyhogy úgy döntöttem, adok egy esélyt a szőlőzselének :)
Leszedtem a szemeket a fürtökről, betettem egy nagy lábasba, és feltettem főni. Nem tudom ez mennyire tud odaégni úgyhogy elég gyakran megkevergettem hogy minden szőlőszemnek kellőképpen melege legyen. Aztán krumplinyomóval elkezdtem összetörni a szemeket, ez egyre könnyebben ment. Amikor már úgy tűnt hogy az összes szemet sikerült teljesen szétnyomkodnom, elzártam a gázt alatta. Ezek után legalább 1-2 órát, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk csöpögni - erre a célra én fogtam a sima tésztaszűrőmet, tettem bele gézt, ezt ráraktam egy másik edényre és ebbe öntöttem az összetört szőlős levet. Ezen csöpögött majdnem egy egész napig át a szőlőlé.:) Az eredeti recept egyébként azt ajánlja hogy egy konyharuhán csöpögtessük át, de hogy őszinte legyek, ez az opció nekem nem annyira tetszett :)
Másnap aztán kidobtam a szőlő maradványait (a gézben maradt az összes mag és héj és minden, így a tavalyi kezdeti problémám meg is oldódott), aztán lemértem a levet, ez nekem kb 450g lett akkor, ehhez adtam kb 350-400 g cukrot, nem emlékszem pontosan, de nyilván aki nem szereti annyira édesen, az kicsit kevesebbet rakhat bele. Tettem bele egy csomag ilyen zselésítő valamit, nem tudom mi a neve, de biztos valami Dr. Oetker termék volt, amit befőzéshez árulnak :) (megígérem hogy megnézem és updatelem a bejegyzést vele:) ), aztán feltettem megint főni, közben jó sokat kevergettem. Amikor már teljesen feloldódott a cukor és már majdnem forrt, elzártam. Eddigre előkészültem az üvegekkel, van hogy nagyon alapos vagyok és amellett, hogy kifőzöm, még a sütőbe is beteszem őket kicsit :) beletöltögettem a forró üvegekbe a még elég híg szőlőlevet, lezártam őket és szárazdunsztba tettem. Nagyon szépen bezselésedett, mire megkóstoltam :) Az eredeti recept nem ír bele semmilyen tartósítószert - így elvileg 3 hónapig őrzik meg a szavatosságukat. Most a második adagra, amit a múlt héten főztem, tettem egy kis szalicilt, mert tartok tőle hogy 3 hónap alatt nem fogok 6 üveg szőlőzselét megenni...:)
(kép majd este...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése