2012. október 4., csütörtök

Sörben sült csülök





 A férjem nagy kedvence a csülök.. nagyjából mindegy, hogy hogyan van elkészítve, csak csülök legyen :) Még júliusban, a születésnapja alkalmából, életemben először én is sütöttem csülköt, azóta bárhol vagyunk, ha csülköt eszik, mindig azt mondja, hogy azért mégiscsak az általam sütött csülök volt a legfinomabb..
Persze ehhez biztos hozzájárult az is, hogy a sütéshez egy másik nagy kedvencét, a sört is segítségül hívtam :))
Tehát, ami kellett, az egy darab csülök, amikor először csináltam, egy 80 dkg-os darabot sikerült vennem, de hamar megtanultam hogy csülökből minél több kell, úgyhogy legutóbb már egy másfél kilós darabkát vettem.
Az elkészítés elég sok időt vesz igénybe, mert szerintem érdemes kicsit megfőzni a csülköt, biztos ami biztos. Kicsit bevagdosva, nnyi vízben, hogy ellepje, megsózva, majorannával, babérlevéllel, esetleg egy meghámozott vöröshagymával és néhány gerezd fokhagymával együtt főztem, kicsit több mint egy órát (de ha 2 órát főzzük, az se baj). Közben néha megszurkáltam, de a csülök még sült állapotban is jobban hasonlít valami gumiból készült dologra, mint húsra..

Ezután beletettem egy római tálba, a vágásokba tettem fokhagymát, karikáztam még fel mellé vöröshagymát (de azt is mellé tettem ami a vízben főtt vele), leöntöttem sörrel (egy fél dobozzal kb, aztán  rátettem a tálra a tetejét és betettem a sütőbe. Legalább 1 órát érdemes sütni (de persze sütőtől is függ), de megint azt mondom, hogy az se baj, ha még többet sül :) Egyszer azért megfordítottam, és az utolsó 20-30 percben levettem a fedőt, hogy meg is piruljon.
Valamikor a sütés félidejében beletettem némi felvágott krumplit is (még akkor amikor a fedő rajta volt a tálon), mivel annak kevesebb idő kell, mint a csülöknek, és nem szerettem volna, ha odaég.
Szerencsére a férjem mindig kapható arra hogy megkóstolja az éppen készülő húsokat, úgyhogy sütés közben néha megkóstolta hogy biztosan jó legyen :)

Most vettem csak észre hogy a képeken látszik egy kevés szalonna is, úgyhogy gyorsan leírom még hogy biztos nem rontjuk el a csülköt ha egy pár kisebb szelet szalonnával betakargatjuk a tetejét :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése