2012. július 8., vasárnap

Kovászos uborka lengyel módra


Lassan elkezdődik a kovászos uborka szezon, ezért egy lengyel családi recept következik, amely a hagyományos magyar kovászos uborkától némileg eltér.

Hozzávalók 1 literes befőttesüveghez:

- Uborka (kisebbek-nagyobbak, amennyi belefér)
- Sós víz (1 liter vízhez fél evőkanál só)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 egész szál kaporvirág
- 1 darab 5-7 cm-es tormagyökér
- kb. 20 darab mustármag

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk. Amíg melegszik a víz, elhelyezzük az üvegekben az uborkákat. Igyekezzünk úgy elhelyezni őket, hogy a helyet kihasználjuk, viszont ne legyenek túlságosan összezsúfolva. Miután az uborkákat elhelyeztük, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymát egészben, megtisztított tormagyökeret, mustármagokat.
A forrásban lévő sós vízzel az üvegeket színig teleöntjük, majd az üvegeket lezárjuk, és egy kiterített konyharuhán fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk lehűlni. Ez a fejjel lefelé fordítás azért fontos, mert az üveg így hermetikusan záródik.
Miután az üvegek lehűltek, visszafordítjuk őket a talpukra. Ilyenkor figyeljünk oda, nehogy valamelyik üveg a tetejénél sziszegő hangot hallasson. Ha ez mégis megtörténik, az sajnos azt jelenti, hogy nem zár rendesen, így az egész procedúrát kezdhetjük elölről, lehetőleg egy másik fedőkupakot használva.

Az így elkészített kovászos uborka 1-2 hét után fogyasztható.

1 megjegyzés:

  1. Közel négy hónap után felbontottam az első üveg így készített uborkát, szenzációsan finom! Viszont kicsit puhák az ubik, így érdeklődnék a következő szezonra, hogy van-e valami trükkje, hogy ne puhuljanak meg? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés